KOOTWIJK - De Heetweg bij Kootwijk krijgt na de paddentrek, die loopt van eind februari tot begin april, vijf amfibieëntunnels met daartussen geleideschermen. De Heetweg wordt dan tijdelijk volledig afgesloten. De werkzaamheden vinden voor de zomer plaats, maar wanneer precies, is nog niet bekend.

De kosten van de tunnels en de schermen zijn in totaal 135.000 euro. De provincie Gelderland betaalt driekwart van dit bedrag (101.250 euro) en de gemeente Barneveld een kwart (33.750 euro).

De tunnels zijn volgens de gemeente nodig, omdat elk jaar vele tientallen amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders, worden doodgereden. De dieren trekken vanuit het bos, waar ze overwinteren, richting bosven Loofles om zich daar voort te planten.

Vrijwilligers van de Natuurbeheergroep Kootwijk van Staatsbosbeheer en IVN Lunteren-Barneveld plaatsen tot dusver in de trekperiode elk jaar een circa zeshonderd meter lang plastic raster langs de Heetweg met om de twintig meters ingegraven emmers. Elke morgen worden in de emmers gevallen amfibieën naar de andere kant van de Heetweg gebracht.

De subsidies waren niet op tijd beschikbaar om de tunnels nog voor de komende paddentrek aan te leggen, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. De gemeente Barneveld en Staatsbosbeheer hebben de afgelopen periode met de provincie Gelderland overeenstemming bereikt over het Heetweg-project. De gemeente betaalt haar bijdrage van 33.750 euro uit het Landschaps Ontwikkelings Fonds.

Voor de aanleg van de tunnels moet de Heetweg tijdelijk volledig dicht, omdat de tunnels in één keer in beton worden gegoten. ,,Het is niet mogelijk om het werk in twee etappes uit te voeren'', aldus de gemeente.

Als de Heetweg wordt afgesloten, is Kootwijk tijdelijk niet bereikbaar vanaf de provinciale weg tussen Harskamp en Stroe/Garderen. Verkeer wordt dan omgeleid via de snelweg A1 (afslag Kootwijk).

Hulpdiensten kunnen gebruik maken van zandpaden om zo snel mogelijk naar het dorp te rijden. De gemeente belooft inwoners van Kootwijk direct te informeren als bekend is in welke periode de werkzaamheden worden gepland.