RADIO KOOTWIJK - Op zondag 5 mei 2013 is het precies 90 jaar geleden dat de radiotelegrafieverbinding tussen Nederland en voormalig Nederlands Oost-Indië, werd gelegd. Het voormalige zendstation Radio Kootwijk herdenkt deze historische dag door opnieuw radioverbinding te leggen met Indonesië. De hele dag zijn er voor publiek doorlopend verschillende activiteiten die Radio Kootwijk doen gonzen. Publiek kan komen proeven van ‘Radio Kootwijk gonst’.

'Radio Kootwijk gonst' is van 11.00 tot 17.00 uur. 's Middags om 14.00 uur wordt het officieel geopend door leden van de Vereniging Radio Zend Amateurs (VRZA) met het opnieuw tot stand brengen van de radioverbinding tussen Radio Kootwijk en Bandoeng op Java. Een gelukstelegram wordt verstuurd naar Indonesische zendamateurs in de Malabar Kloof, de plaats waar ook in 1923 het zendstation gevestigd was.

Doorlopende proeverij ‘Radio Kootwijk gonst’

Er valt op 5 mei op het terrein van Radio Kootwijk nog veel meer te beleven. Laat u meevoeren door een radio-performance van Robbert van der Horst van Radiobaken. In kelders van het gebouw gaat hij aan de hand van unieke wetenschappelijke geluidsopnames proberen de zwaartekracht van het zendgebouw A te bepalen en zo Radio Kootwijk te verbinden met zowel het middelpunt van de aarde als de omringende kosmos. Maak kennis met het Indonesië festival I.N.D.O. Zangers van Dutch National Opera Academy en de NJO Muziekzomer geven een impressie van de opera Le Nozze di Figaro. Geniet van de theatrale wandelingen van het project DeWereldStaatStil. Alle activiteiten zijn te beleven in de vorm van een wandeling, concert, bijzondere ontmoeting of een proeverij.

Naast cultuur komt ook de natuur en geschiedenis aan bod. Tijdens bijzondere wandeltochten geven ervaren gidsen uitleg over de geschiedenis van Radio Kootwijk en laten de natuur tot leven komen met de planten en dieren in het bijzondere gebied.

Zondag 5 mei is een mooie kans om kennis te maken met het markante hoofdgebouw van Radio Kootwijk, dat 90 jaar geleden werd gebouwd midden op de Veluwe, afgelegen van de bewoonde wereld. Het voormalige zendstation was in de eerste helft van de 20e eeuw de enige communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië.

Tegenwoordig is Radio Kootwijk een uniek industrieel erfgoed tussen zand en zenders. Een wonderlijk majestueus gebouw midden in een woest, ongerept, 450 hectare groot natuurgebied, bestaande uit bossen, heidevelden en de grootste actieve zandverstuiving in West-Europa, het Kootwijkerzand. In de directe omgeving van Radio Kootwijk leven edelherten, everzwijnen, reptielen, vogel-, vlinder- en insectensoorten in harmonie met mens en industrieel erfgoed. Hier stilstaan, rondkijken en de sfeer van vervlogen tijden opsnuiven is al een genot en ervaring op zich. Geen wonder dat in deze mysterieuze omgeving verschillende films en videoclips zijn opgenomen.

Entree en parkeren

'Radio Kootwijk gonst' is op zondag 5 mei van 11.00 tot 17.00 uur voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen de hele dag door deelnemen aan de verschillende groepsactiviteiten. Tickets online in de voorverkoop zijn € 3,50 voor volwassenen en kinderen boven 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. De tickets in de voorverkoop kunnen online worden besteld via www.hierradiokootwijk.nl. Daarnaast is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar aan de deur.

De toegangsweg naar zendstation Radio Kootwijk loopt door een beschermd dorpsgezicht en het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Daarom mag iedere auto met minimaal drie personen gratis parkeren. Voor iedere auto met minder dan drie personen wordt per auto € 2,50 parkeergeld gevraagd. Voor mensen in de omgeving Apeldoorn is zendstation Radio Kootwijk ook goed bereikbaar per fiets via de vele ANWB routes. Radio Kootwijk is een onderdeel van Staatsbosbeheer.