Namens burgemeester en wethouders van de Gemeente Barneveld;

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Verkeersmaatregelen:

Er wordt een maximumsnelheid van 60 km/uur ingesteld op een gedeelte van de Heetweg en Houtvester van ’t Hofweg door middel van plaatsing van borden A1 en A2 (zone) van het RVV 1990, in combinatie met aan te brengen markering.

De huidige status van voorrangsweg voor de Heetweg en Nieuw Milligenseweg wordt ingetrokken en de kruispunten van deze weg worden aangewezen als voorrangskruispunten door middel van plaatsing van borden B3, B4 en B5 en verwijdering van de borden B1 van het RVV 1990.

Bovengenoemde maatregelen worden vastgesteld overeenkomstig de bij dit verkeersbesluit behorende tekeningen “60 km/uur-zone Heetweg” d.d. 7 september 2015.

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wet- en regelgeving:

Artikel 15, eerste lid WVW 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat. In artikel 12 BABW staat voor welke verkeerstekens dit geldt.

Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit. Artikel 24 BABW. Hierin staat vermeld dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de politie. De Mandaatregeling Gemeente Barneveld, vastgesteld op 21 juli 2014. Het nemen van verkeersbesluiten is hierin gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Vastgoed en Infrastructuur.

De onderstaande belangen uit artikel 2 WVW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit:

het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1, sub a);

het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1 sub b);

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (lid 1, sub c);

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1, sub d).

Barneveld, 14 september 2015,

namens dezen,S.J.P. van Ee-Looijmanshoofd afdeling Vastgoed en Infrastructuur

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit:

Het buitengebied is in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan aangewezen als verblijfsgebied, met uitzondering van enkele hoofdwegen. De Heetweg is gelegen in dit verblijfsgebied. Op een gedeelte van deze weg geldt momenteel nog een maximumsnelheid van 80 km/uur.

Het is gewenst om dit weggedeelte aan te wijzen als 60 km/uur-zone, wat een passende snelheid is voor wegen met een verblijfsfunctie. In het kader van verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid is het gewenst dat de snelheid van motorvoertuigen die door het buitengebied rijden wordt beperkt.

Op het betreffende gedeelte van de Heetweg sluit de (doodlopende) Houtvester van ’t Hofweg aan. Deze weg is in beheer en eigendom van Staatsbosbeheer. In overleg is bepaald dat de Houtvester van ‘t Hofweg ook binnen de 60 km/uur-zone komt te liggen.

De markering op de Heetweg wordt aangepast zodat de maximumsnelheid van 60 km/uur redelijkerwijs zal voortvloeien uit de aard en de inrichting van de weg.

De overgang naar een andere maximumsnelheid worden door middel van borden en markering duidelijk herkenbaar gemaakt.

In verband met de invoering van het nieuwe snelheidsregime en de noodzaak de voorrang op bepaalde punten te regelen, is het gewenst een aantal voorrangsregelingen op de weg te wijzigen. Omdat voorrangswegen niet zijn toegestaan binnen 60 km/uur-zones worden de kruispunten van de voorrangswegen aangeduid als voorrangskruispunten.

Gelijktijdig met het aanpassen van de voorrangsregelingen op de Heetweg wordt ook de status van voorrangsweg op het aanliggende gedeelte van de Heetweg (richting Kootweg) en de Nieuw Milligenseweg (vanaf Kootwijk richting de A1) opgeheven en de kruispunten van deze weg aangewezen als voorrangskruispunten.

De maatregelen zijn overlegd met Plaatselijk Belang Kootwijk. Zij staan allen positief ten opzichte van dit plan.

Er is overleg gevoerd met Staatsbosbeheer, aangezien de Houtvester van ’t Hofweg bij hen in beheer en eigendom is. Staatsbosbeheer staat positief tegenover de voorgestelde maatregelen.

Er is overleg gevoerd met de brandweer. Zij heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen een lagere maximumsnelheid.

Er is overleg gevoerd met de politie en zij adviseert positief voor deze maatregelen.

De Heetweg en Nieuw Milligenseweg zijn in eigendom en beheer bij de gemeente Barneveld. Het besluit moet worden gepubliceerd in de Staatscourant waarbij belanghebbenden op de mogelijkheid wordt gewezen binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Het verkeersbesluit ligt gedurende 6 weken, vanaf 17 septeber 2015, ter inzage bij Servicepunt Wonen en Leefomgeving. Belanghebbenden die het niet eens zijn met een verkeersbesluit kunnen binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld, Postbus 63, 3770 AB te Barneveld. U dient te vermelden tegen welk besluit u bezwaar maakt. Belanghebbenden die en bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de voorzieningsrechter van de rechtbank Arnhem verzoeken een voorlopigee voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed dit vereist. Dit verzoek dient gericht te worden aan de rechtbank Arnhem, Sector Bestuursrecht, Postbus 6800 EM Arnhem.

Bron: Gemeente Barneveld