'A1 is niet volledig te beveiligen tegen zwijnen'

KOOTWIJK - De zwijnen die zaterdag op de snelweg A1 bij Kootwijk liepen, zijn via de op- en afrit op de weg gekomen. Op die plekken staan geen afrasteringshekken, zegt Rijkswaterstaat. ‘De A1 is niet 100 procent te beveiligen tegen loslopende zwijnen’, zegt een woordvoerder.

Volgens boswachter Lennard Jasper is het wel mogelijk:

Lennard Jasper @LennardJasper@OmroepGLD dat kan wel maar dan moeten er #wildroosters geplaatst worden voor op/afritten. Landschappelijk niet bijzonder fraai, wel veilig.15:06 - 19 januari 2015

De A1 was zaterdag in beide richtingen afgesloten, omdat er zwijnen op de weg liepen. Geen overdreven reactie, als we de ADAC - de Duitse ANWB - mogen geloven.

Volgens de ADAC is de impact van een ongeluk met een wild zwijn met 60 km/u alsof je tegen een neushoorn van 3000 kilo aanrijdt. Dat bleek al tijdens een crashtest in 2009.

Zaterdag overleefde één zwijn de overtocht over de A1 niet. Volgens de politie werd het dier aangereden door een automobilist. De bestuurder kwam er goed vanaf, wel raakte zijn auto beschadigd.

De andere zwijnen zouden worden afgeschoten, maar het leek wel of ze dit wisten. Ze waren al snel verdwenen richting de bossen.

Foto's: ADAC

Bron: Omroep Gelderland